Over mij

“Nou ja, in principe ben ik eigenlijk een heel saai persoon die niks te vertellen heeft.”

Zo omschreef ik mezelf een keer op een date. Een absolute no go, ik weet het. Maar ik wist dat hij niet de persoon zou zijn die het zou begrijpen. Of nog beter: die mij zou begrijpen. Want ik ga nou ook niet vertellen dat ik iedere vrijdagavond huilend op de bank zit met een glas wijn, omdat ik me zo verdomd alleen voel. Ik ga ook niet vertellen dat ik onlangs vijf lessen Hebreeuws heb gevolgd en om de een of andere vage reden ben gestopt, omdat een cursus Italiaans Koken op dit moment beter aansluit op hoe ik nu in het leven sta. Of dat ik een goedbetaalde baan heb, maar tegen een bore-out aan zit en eigenlijk ook niet goed weet wat ik anders met m’n leven wil doen. En dat hij mij maar beter niet mee kan nemen naar feestjes, want ik val letterlijk in slaap bij de gespreksonderwerpen, ik doe moeilijk over mijn standplaats (hier schijnt het licht te fel in m’n ogen, en ik weet niet zeker of deze persoon het fijn vindt als ik hier ga staan, en deze bank zit gewoon niet lekker als we die kussens nou gewoon…), om dan vervolgens ruzie te gaan maken met een gast omdat zijn berekeningen voor z’n nieuwe bed gewoon niet kloppen (ik had wel gelijk), en laten we die vrouw daar achter ook maar links liggen want die discussieert alleen maar in drogredenen.

“Maar we kunnen ook een gesprek houden over mijn voorliefde voor Existentialisme in plaats van dat ik opsom wat ik allemaal leuk vind om te doen.”

Ervaring heeft geleerd dat deze zin gewoon afschrikt. En daarom houd ik mijn hoogbegaafdheid low key. Een vriend vroeg een keer dat hij best wel eens zou willen weten wat er in mij omgaat. Nou bij deze dan. Voor iedereen die nooit heeft durven vragen wat voor een rol hoogbegaafdheid speelt in mijn leven. Voor iedereen die zich afvraagt hoe het is om een complex persoon te zijn. Voor iedereen die herkenning zoekt. Voor iedereen die zich ‘anders’ voelt. En vooral voor mezelf. Dat ik ooit mijn blauwdruk kan ontcijferen en kan uitvoeren.

Stacey (28 jaar)