Creatief & Analytisch

‘Hier staat dat ik nogal veel leiderschapsvaardigheden heb. Kan ook goed kloppen. Ik merk dat ook in mijn rol als projectleider’, zegt collega 1. ‘Ja, dat vind ik ook goed bij je passen. Bij mij staat er dat ik goed ben in het ontdekken van drogredenen en dat ik daarom goed uit te verf kom als advocaat. Laat ik nou net Rechten hebben gestudeerd. Hey Stacey, is jouw rapport al binnen?’, vraagt collega 2. ‘Euhm nee’, mompel ik en ververs nogmaals mijn e-mail.

De Talent- week

Ik ben erg nieuwsgierig wat eruit komt. Sowieso heb ik weinig vertrouwen in tests en vooral deze Talenten- test van het werk. We hebben namelijk een zogenaamde Talent- week op het werk. Een extern bureau is ingehuurd om ons vage workshops als Ontdek je Brand (op z’n Engels), Mindfullness en The Elevator Pitch aan te smeren. Allemaal gericht op het nieuwe werken, waarbij alles vooral een betekenis moet hebben.

Natuurlijk heb ik mij voor geen enkele workshop ingeschreven en alleen wat foldertjes gepakt zodat mijn baas denkt dat ik mee deed aan het programma. Dat werkte want ik hoorde hem zeggen tegen een collega: ‘Zelfs Stacey loopt met foldertjes rond.’

Not sure about that ‘zelfs Stacey’.  Maar goed, mijn collega’s waren lyrisch over de Talenten- test en aangezien je die (veilig) achter je bureau kan maken, heb ik hem ook maar gemaakt.

De uitslag

Ah, de uitslag is binnen! Groot staat er in het rapport: Creatief & Analytisch. Not bad… Snel scroll ik naar beneden omdat ik meer geïnteresseerd ben in de conclusie van het rapport: Creatief en Analytisch een combi die je niet vaak ziet. Mensen zijn of heel artistiek of heel analytisch. Jij bent beide. Gefeliciteerd! Je bent erg uniek! Daarna beginnen ze erover dat ik een soort mix ben van Shakespeare en Sheldon (ja die gast van The Big Bang Theory). Het rapport eindigt met: We weten niet zo goed welk beroep bij deze talenten en je academische niveau past. We kwamen uit op: Architect. Succes met het verder ontdekken van de juiste loopbaan. 

Dit stukje las ik ongeveer drie keer. ‘Euhm… Ze weten niet eens wat erbij mij past. Ik heb zo’n vaag profiel dat die loopbaanmensen het ook niet weten. En als zij het niet weten, hoe moet ik het dan weten?’ Ik stotterde en mijn stem klinkt eng hoger dan normaal. Stond ik nou op het punt om te huilen? Een collega komt bij mij staan en leest het rapport. Ze herkent me er honderd procent in zegt ze en begrijpt ook dat dit niet motiverend werkt. ‘Kom we gaan wel even naar een aparte ruimte’, zegt ze.

Hoe het eigenlijk met me gaat

Hoe gaat het eigenlijk met je?’, vraagt ze. De tranen springen in mijn ogen. Ineens kwam alles eruit. Hoe ik ervan baal dat ik de beste cijfers van het team heb en daardoor extra werk krijg toebedeeld. Hoe ik baal van het extra werk omdat ik mijn werk enorm haat. Dat het werk mij zo gemakkelijk af gaat dat ik hele dagen op Bol.com rond hang. Dat ik niet weet wat ik wel leuk vind. Dat ik mij schuldig voel dat ik me zo voel over mijn werk, omdat zat collega’s langer op kantoor moeten blijven om het werk af te krijgen. Dat ik er op mijn 24e achterkwam dat ik hoogbegaafd ben en nog steeds niet weet wat ik ervan vind.

Ineens stop ik.

Ineens besef ik dat ik zojuist aan een collega vertel dat ik hoogbegaafd ben. Ik voel me kwetsbaar en probeer haar reactie te peilen.

‘En je dacht dat ik dat niet door had? Ik heb een paar hoogbegaafden in mijn familie en je past er zo tussen. Daarnaast vind ik het ongelooflijk KUT voor je dat je dat bent. Mijn broer en ik zijn ook getest, maar gelukkig zijn we het niet. Alleen heel erg druk en chaotisch. Ik hoop dat mijn kinderen het niet hebben en ik gun het jou niet.’ Ik begin te lachen. Eindelijk iemand die precies de spijker op z’n kop slaat.

‘Ik moet wel zeggen dat ik je het ongelooflijk goed vind doen. Je bent heel erg sociaal. Soms eigenaardig, maar je verklaart jezelf ook altijd. Daardoor heb je enorm veel respect afgedwongen in het team.’ We praten nog effe wat na en we gaan terug naar onze plek.

Stiekem ben ik wel trots dat ze me sociaal vindt. Sociaal doen is een vaardigheid die ik mezelf echt heb moeten aanleren. Nee dat lieg ik. Ik ben nog steeds niet sociaal. Ik acteer dat ik sociaal ben. Zoals ook in de uitslag van de test naar voren kwam, ben ik heel erg goed in acteren.

Sociaal doen

Op een dag kwam ik er achter dat ik mensen heel goed na kan doen, nadat ik ze een tijdje heb bestudeerd. Dus pikte ik de sociale vaardigheden van mensen die ik leuk vind en pas die toe wanneer ik daar zin in heb. Al die andere momenten sta ik buiten de groep in gedachten af te dwalen. Volgens de psycholoog is dit toch echt typisch autisme. Maar ik hoef mijn acteer skills nooit te gebruiken als ik onder hoogbegaafden of vrienden ben. Dan gaat alles vanzelf.

Wat is er nou met je aan de hand?

Stacey wat is er nou met jou aan de hand?’, vroeg een collega een keer. Ik keek haar niet begrijpend aan. ‘Ik kan de vinger er niet opleggen. Je hebt nogal van die trekjes… Heb je nou iets van autisme? Nee, want je bent best sociaal maar je hebt van die bepaalde trekjes wat me aan autisme doet denken. Of iets van ADD? Misschien wel PPD-NOS…’, gaat ze verder. ‘Of misschien wel helemaal niks’, vul ik haar aan. ‘Nee, er is wel iets met jou’, zegt ze. ‘Ik zou het wel heel spannend vinden als jij mij een soort labeltje kan opplakken. Ben benieuwd wat er uit komt’, zeg ik terwijl ik pistolen vingertjes naar haar maak.

Even raak ik in paniek omdat ik kennelijk weer ‘anders’ overkom op mensen. ‘Boeiend, hoor ik mijn coach zeggen in mijn hoofd, trek ze anders op aan jouw niveau, leren ze ook nog es wat.’

Ik ben op

Toch meld ik me een paar dagen later ziek op het werk en zeg tegen mijn baas dat ik ‘op’ ben. Ik lig de hele dag in bed. Mijn moeder is dit onderhand wel gewend van mij en drukt mij op het hart dat ik moet oppassen op een burn-out. ‘Ik las laatst in de krant dat hoogbegaafden daar vaker last van krijgen.’

Mijn moeder is trouwens nu wel overtuigd dat ik hoogbegaafd ben. Hoe dat is gekomen vertel ik nog wel een keer. Ik ben met geen mogelijkheid mijn bed uit te krijgen. Ik fantaseer over dood gaan, maar dat is ook niet echt wat ik wil. Ik kan het niet meer. Ik weet het niet meer. Hoe lang moet ik op deze voet doorgaan? Mijn telefoon staat roodgloeiend door bezorgde vrienden. Ik zet hem uit.