Hoogbegaafde mannen daten #special

Ik heb trouwens mijn blog veranderd. Elke keer als ik mijn eigen blog bezocht, was ik er niet tevreden over. Maar ik had echt geen zin tijd om er iets aan te doen. Totdat ik zag dat mensen me ineens vinden via Google. En toen dacht ik dat het tijd was voor een wat meer volwassener uitstraling. Dus heb ik er een hele nacht aan gewerkt totdat ik bijna tevreden ben, want hoe ik het wil hebben in mijn hoofd lukt gewoon niet. Maar ik denk dat hij nu gebruiksvriendelijker is dan eerst. Oh en feedback is welkom!

De Tinder hoogbegaafde

Hij had in zijn profiel staan dat hij een IQ van 146 heeft. Van zijn profiel was ik voor de rest niet echt onder de indruk, maar ik was wel benieuwd waarom hij expliciet vermeldde dat hij hoogbegaafd is. Dus besloot ik een chat te starten.

‘Ik ben er trots op en ik vind niet dat ik hier geheimzinnig over moet doen. Hoogbegaafd zijn heeft nogal wat nadelen, dus ik vind dat mijn toekomstige partner daarvan op de hoogte gesteld moet worden’, typte hij. Nah vertel mij wat, maar no way dat ik in mijn datingsprofiel neer zet dat ik hoogbegaafd ben. Ik bedoel, dan zijn mijn kansen op een relatie helemaal verkeken. En als je denk dat ik weer overdrijf… Was het dit keer maar zo’n feest!

Ik

Ik ontdekte dat ik hoogbegaafd was toen ik nog een relatie had met mijn ex. Nadat ADHD het ook niet bleek te zijn en de psycholoog mij aanraadde om hoogbegaafdheid te onderzoeken, ben ik gaan googlen. Daarna huilde ik drie dagen lang, omdat alles op z’n plek viel.

Mijn ex las mee en zei: ‘Dit is het. Ik weet het nu ook zeker. Jij bent hoogbegaafd. Het stopt nu wel voor mij. Ik wil hier verder niks meer mee te maken hebben!’ Ik vroeg wat hij bedoelde. ‘Omdat ik ervaringen en kenmerken lees van dingen die jij bent. Je bent van nature gewoon pessimistisch, niet spontaan, moeilijk, irritant slim en je doet nooit eens lekker gek!’

Dat wilde hij altijd doen: ‘lekker gek.’ Onze hele relatie heb ik mij daaraan gestoord. Hij wilde bijvoorbeeld dat ik in Olympus Griekenland ‘Sjalalie sjalala’ zong onder een boom. Want dat was leuk voor de vakantiefilm. Ik vond dat niet leuk, want het was veertig geraden en ik haat het om gemaakt ‘gek’ te moeten doen. Want dan wordt het niet leuk. En ik kan ook helemaal niet gemaakt ‘gek’ doen, want dan ga ik erover nadenken en dan vind ik het vooral heel erg stom!

Daarom vier ik ook nooit carnaval. Het zit gewoon niet in me. Mijn ex ging daar niet mee akkoord en besloot te schreeuwen dat ik nooit ‘eens lekker gek doe.’ En ik gaf hem daarin gelijk en dat vond hij ook niet leuk, omdat ik geen moeite deed om te veranderen. Toen wou ik dat ik een leukere vrouw was, zoals iedere normale vrouw.

Maar goed, mijn ex gaf aan dat ik me wel kon verdiepen in hoogbegaafdheid, maar dat het voor hem hier wel ophield. Hij wilde er niks mee te maken hebben. En dat deed zeer, want eindelijk kon ik mijn gedrag verklaren en kreeg ik nul komma nul steun van degene van wie ik hield. Ik kreeg, op een paar goede vriendinnen na, van vrijwel niemand steun.

Mijn ouders vonden het een belachelijk idee: ‘Je bent toch geen Einstein?’ En sommige studievrienden vonden het wel logisch aangezien ik geen fuck deed en toch overal voor slaagde. En anderen zeiden: ‘Ja maar je bent chaotisch, ongeïnteresseerd en je hebt nooit iets cum laude afgerond.’

Ook waar.

Anyway voor mijn ex was mijn hoogbegaafdheid één van de redenen waardoor hij is gaan verder zoeken naar een andere vriendin. Dus besloot ik om mijn hoogbegaafdheid vooral niet in mijn leven als single te profileren.

Helaas kun je jezelf nooit onderdrukken, want mijn eigenaardige hoogbegaafdheid kenmerken kwamen er altijd wel een keer uit. Waardoor ik ook een bepaald type man aantrek.

Zo heb ik, sinds mijn single zijn, drie keer langdurig (lees: enkele maanden) gedatet met hoogbegaafde mannen. Wat een succes was dat… Not!

De dramatische hoogbegaafde

De eerste was nogal dramatisch. Z’n hele carrière en liefdesleven was nogal mislukt, en dat moet ik ook wel toegeven. Van natuurkundige was hij ergens blijven hangen in een wasserette, wat hij ook niet leuk vond.

Er zat verder ook geen fut in die man. Terwijl ik iedere dag vroeg opstond om naar mijn werk te gaan, lag hij de hele dag te huilen in bed en snoepjes te eten. Toen ik hem een keer vroeg naar zijn plannen voor dit leven begon hij een vaag verhaal hoe hij met een tent de wereld zou intrekken, zijn haar zou laten groeien, zijn baard niet meer zou bijhouden en verder zou gaan leven van wat de natuur hem te bieden heeft. ‘Okeeeeuh’, antwoordde ik vol ongeloof.

De depressieve hoogbegaafd

De tweede hoogbegaafde gast was ook behoorlijk dramatisch. Hij zei vaak dat hij niet voor een leven op aarde had gekozen. Als hij van te voren zou hebben geweten hoe het hier aan toe gaat, dan was hij nooit begonnen aan het leven. Eerlijk gezegd was dat ook wel iets van hoe ik over het leven denk. Dus schepte dat een band.

Alleen hij sloeg er nogal in door. Ieder gesprek had hij het wel over een apocalyps en dat hij zijn lichaam gewoon verklootte, omdat het toch allemaal niet meer uitmaakte. Ik vermoed ook dat hij vaak onder invloed was. Hij zag er niet bepaald gezond uit.

De derde hoogbegaafde was die ene, ach dat verhaal kennen jullie onderhand wel (lees het hier terug).

Het leuke van hoogbegaafde mannen daten is, dat ik me totaal niet hoef in te houden. Dat ik bijvoorbeeld een betoog kan houden over de zin van ons bestaan, en dat ze dan gewoon mee doen. Of dat een discussie uren duurt, omdat de ander niet klakkeloos aanneemt van wat je beweert.

Maar mijn ervaringen tot nu toe zijn gewoon niet aantrekkelijk. Ik vraag me ook af wie dit wel aantrekkelijk vindt? Ik sprak ooit een hoogbegaafd meisje die een hoogbegaafde vriend had. Alhoewel ze het niet expliciet zei, merkte ik aan haar dat ze hem wel leuk vond maar niet echt iets wat ze zoekt.

Niet hoogbegaafde mannen

Daten met niet-hoogbegaafde mannen is trouwens ook lastig. Sowieso valt meer dan de helft al af in de chat van de datingsite. Het is altijd heel lastig om mijn hersenen geprikkeld te houden. En hoe graag ik sommige ook een kans wil geven, het lukt gewoon niet.

De hoogintelligente man

Één keer heb ik een hoogintelligente man ontmoet, waarmee ik nogal een klik had. Hij gaf aan, zonder dat ik zei dat ik hoogbegaafd ben, dat hij een vrij hoog IQ had maar dat hij durfde te wedden dat mijn IQ veel verder ging. Alhoewel we gesprekken op hoog niveau hadden, kon hij weinig met mijn eigenaardige hoogbegaafdheid kenmerken (hier staan ze).

En hoe vaker we chatten, hoe meer ik het idee had dat ik hem in het nauw dreef. Zo hebben we drie keer geprobeerd een date in te plannen. De eerste keer zei hij af, omdat zijn broertje z’n hulp nodig had. De tweede keer kwam er ineens iets tussen en de derde keer had hij spoedgeval op het werk.

Als goedmakertje gingen we Skypen. Hij was in ieder geval geen catfish, maar tijdens het gesprek kreeg ik allerlei signalen binnen. Na het gesprek begonnen mijn hersenen te werken en een paar uur later stuurde ik hem: ‘En weet je vriendin dat je met mij chat?’ ‘Hoe de fuck weet jij dit??’, kreeg ik terug. Tot een ontmoeting is het nooit gekomen.

Met de gast waar ik in het begin over had, heb ik nog een tijdje gechat. We hadden nogal veel gemeen en na een tijdje besloot ik uit de kast te komen. ‘Het universum is me toch weer eens goedgezind!!’, antwoordde hij blij. Ik was afgeknapt. Of nee, ik vond hem sowieso niet leuk.

Hij stelde voor om te gaan daten, maar ik gaf eerlijk aan dat ik er niet zo’n behoefte aan had. Want in een eerder gesprek gaf hij aan dat hij een soort mannelijke feminist was. Hij werd liever veroverd door de vrouw dan andersom. En ik ben gewoon weer ouderwets enzo. Ik word liever veroverd door de man. Hij vond mij eerlijk en dat waardeerde hij.

Een paar weken later zette hij nieuwe foto’s op zijn profiel en ik was toen heel erg blij dat we toch niet hadden afgesproken.