Te kieskeurig #singlespecial

superheroes-1560256_1920

‘Ik werk vooral ’s avonds, in clubs. Ik ben MC’, antwoordt hij nadat ik vroeg wat hij doet. ‘MC?’, vraag ik.
‘Ja, ik warm zeg maar het publiek op voordat de main act komt’, antwoordt hij.
Ineens zie ik het voor me. Ineens zie ik een volle club voor me terwijl hij opkomt op een podium. ‘Yo, yo! Put your hands up! Yo yo! Put your hands up! Put your hands up! Laat me die handen zieeeeeeeeen!!!!’

Huuh waarom ben ik een beelddenker?

‘Ah’, zeg ik maar.
‘Ja, is wel vet hoor. Zo sta je in een club in Nijmegen en dan de volgende dag in een tent in Amsterdam, zegt hij, Maar het is een vrij onregelmatig bestaan. Soms sta ik ieder weekend volgeboekt en soms heb ik weken geen werk. Mah je moet doen wat je leuk vindt he? Dus ik hoop dat jij een beetje een goede baan hebt. Dan kan ik thuis oppassen op de kinderen terwijl jij werkt.’

Haha. Dacht het niet.

Dit gaat hem niet worden. Ik moet zo stilletjes mogelijk uit de situatie zien te verdwijnen, bedenk ik me. Even beeld ik me in of ik een vriend kan hebben die MC is: ‘Nou mijn vriend is MC. Hij warmt de club op, zeg maar. Dus in het weekend is hij veel weg.’
Nah nee.

Ik hoor vaak van mijn omgeving dat ik te kieskeurig ben en dat ik daarom single ben. Maar op de vraag of ze een partner willen hebben die MC is reageerden vrijwel iedereen negatief. Aan de andere kant moet ik toegeven dat ik vrij snel afknap. Ik kan dingen ook zo slecht loslaten.

Één keer had ik een date die twee gerstekorrels bij zijn oog had. Twee nog wel! Ondanks dat ik hem zeer aantrekkelijk vond werd mijn blik als een magneet naar die twee gerstekorrels getrokken. Ik twijfelde of ik hem erop moest attenderen. Ik twijfelde of ik het nummer van mijn zusje moest geven, zodat zij ze kan verwijderen bij hem (ze is schoonheidsspecialist). En toen bedacht ik me ineens, als hem die gerstekorrels al niet boeit, wat zou hem dan nog meer niet boeien? Even dacht ik nog een derde te spotten bij z’n andere oog, maar ik dwong mezelf om daar niet naar te kijken. De date zelf was tot niks uitgelopen. Hij vond mij weinig ambitieloos.
Gast, ik ben hier ook niet om over m’n carrière te praten. En ik vond dat hij van geluk mocht spreken dat ik het een hele date heb volgehouden, ondanks z’n gerstekorrels. Maar dat zei ik niet. Alhoewel ik wel twijfelde om hem er voor alsnog op te attenderen. Toch beter van niet.

Of die keren dat de man niet op zijn foto lijkt. Ik heb één keer een date gehad met iemand die ongeveer tien kilo zwaarder was dan zijn foto’s. Volgens mij straalde ik ook iets te veel wtf! uit toen hij kwam aanlopen. Hij werd onzeker. Ik wist me geen houding aan te nemen en na een uur was de date klaar.

Of die keer dat de man in kwestie veel dunner was dan op de foto’s. Als in eetstoornis dun. Hij leek wel ziek! Alhoewel ik absoluut niet dik ben voelde ik me toen wel dik. Toen hij mij een knuffel gaf, hoefde ik maar één arm te gebruiken, true story.
Aangezien hij het ook steeds koud had begon ik me zorgen te maken of hij wel genoeg eet. En dat sprak ik ook uit. Hij gaf aan dat hij veganistisch is en dat hij daardoor voedingsstoffen miste. Maar geen zorgen, hij slikte genoeg vitamientjes iedere dag. Een dunne veganist… Dat was ook niet echt wat ik zocht. Ik houd best veel van vlees en andere dierlijke producten. Hij zei dat het niet uitmaakte als ik gewoon vlees at en hij niet. Maar voor mij maakte het wel uit. Ik vind een skinny man gewoon niet aantrekkelijk.

En toen trad Birdy op in mijn hoofd met Skinny Love.

Ik had ook een keer langdurig met iemand gedate en we gingen naar de sauna. Hij voelde zich daar letterlijk als een vis in het water. Als een ware zeemeerminman zwom hij door het zwembad.
‘Ik wou dat ik vliezen had in plaats van vingers’, kraaide hij van plezier.
Ik was afgeknapt.
Terwijl je overduidelijk niet moet rennen op de gladde tegels van het zwembad, deed hij dat wel. Met het gevolg dat hij viel op zijn achterhoofd. En terwijl hij daar lag met zijn ogen dicht vond ik hem eigenlijk super lelijk. Met z’n kapsel. Dus liep ik weg.

‘Hoorde hij niet bij jou?’, vroeg een bezoekster. Ik zei van niet. Nadat hij weer bij was gekomen (geen zorgen, hij kreeg wel hulp van andere gasten) vroeg hij of ik zag dat hij was gevallen. Ik zei van niet.

Op de terugweg kregen we ruzie en zei ik nare dingen. Maar dat kwam omdat ik was afgeknapt. Hij gaf aan dat hij meerdere chicks datete dus dat ik absoluut geen gemis was. Hij ook niet.

Mijn kieskeurigheid heeft mij nou niet veel succesvolle dates opgeleverd. En alhoewel ik graag de schuld geef aan de man, denk ik dat ik onbewust de oorzaak ben. Zodra ik het in mijn hoofd heb gehaald dat ik iets niet leuk vind aan hem, dan gaat dat niet weg. Ik vermoed dan dat ik het dan ook uitstraal. En dat mijn date dat aanvoelt en denkt: ‘Shit, laat ik haar maar dumpen voordat ze haar afkeuring over mij laat blijken.’

Op zich is dat geen gekke strategie. Misschien had ik dat ook gedaan als mijn date mij aankeek met een blik van: iewl Stacey. Tenminste, ik denk dat ik zo kijk op dat moment.

Laatst vroeg een collega of ik iemand echt leuk heb gevonden tijdens het daten. Misschien mijn vorige date met die andere hoogbegaafde. Maar als ik ‘echt leuk’ goed zou definiëren, dan vond ik hem waarschijnlijk niet eens echt leuk. Ik irriteerde me aan zijn stem. Als hij praatte plaatste hij overal een ‘h’ tussen, die er gewoon niet tussen hoort. Zoiets als: “De buhs wahs lhekker op thijd vhandaagh”. Iets in mij vond dat gay, maar ik besloot om dat maar te negeren.
Toen hij besloot om mij te vertellen wat hij niet leuk vond aan mij wilde ik zeggen: ‘En al die tijd vond ik je stem gay! En toch wilde ik je een kans geven! En nu doe je dit! Wees blij dat ik je een kans gaf!’
Misschien had ik dat achteraf ook moeten zeggen.

And I always find, yeah I always find somethin’ wrong. You been puttin’ up wit’ my shit just way too long. I’m so gifted at findin’ what I don’t like the most. So I think it’s time for us to have a toast.

Als Kanye dit zingt in Runaway voel ik me altijd aangesproken en heb ik het idee dat hij met mij wil toasten. En dan voel ik me ongelukkig, maar dat komt omdat het een zielig liedje is en ik wil oprecht veranderen en minder kieskeurig zijn. Toch heb ik van de week weer een date afgezegd. Hij dacht dat ik geen Nederlands kon en appte in het Engels naar me. Ik speelde het spel mee.
Hij typte: “That’s close by.’
Nah nee.