De Paasmusical #tbt

De Paasmusical #tbt

Ik leg onderin uit wie de hoofdpersonen uit het Christelijk paasverhaal zijn

De rol die ik toebedeeld krijg is: “bewaker van Pontius Pilatus”. Een beetje teleurgesteld ga ik naar één van de Zondagsschool jufrouwen. Ik was tien of elf en vond dat ik meer in mijn mars had dan achtergrond Romein. Ze vroeg welke rol ik anders had willen hebben? “Nou iets van Maria of zo”, antwoordde ik. Nu waren in het stuk ook maar twee vrouwelijke hoofdrollen weggelegd. Die van Maria Magdalena en Maria de moeder van Jezus. Want de musical van de kruisiging van Jezus is nogal een masculine stuk. Want  dan heb je Jezus, zijn discipelen, Judas, Barrabas, de Romeinse stadsbestuurders, de Joodse schriftgeleerden/ de Farizeeërs, en ik mis vast nog meer andere belangrijke mannen. De Zondagsschool juf zei dat er al zoveel mannen in het stuk waren, en dat ik nu als meisje een Romeinse soldaat moest spelen. Ik vond dat ik meer talenten had.

In de kerk deden de kinderen en tieners met kerst en pasen een musical. Soms deden we letterlijk het kerst- of paasverhaal na of we deden een verhaal met een christelijk moraal. In de ongeveer tien jaar dat ik mee moest doen deed, had ik drie keer een rol met tekst. Lees: ik had een nikszeggende bijrol van twee zinnen. Zo erg dat ik mijn tekst van toen ik acht was nog steeds ken: “Jason, wat heb jij voor een belachelijke kleren aan”. Dat was het. Al die andere keren was ik een achtergrondfiguur. Sarah de sinaasappelverkoopster, schaapje (maar toen was ik wel heel jong), sterretje aan de hemel (gewoon op de achtergrond staan met een glitterkop), Matze etende Joodse die Pesach viert, achtergrondfiguur die met een palmtak naar Jezus zwaaide (kreeg ik ook nog op m’n flikker omdat ik niet enthousiast genoeg zwaaide… Ik had gewoon een lamme arm), en nog meer dingen waar ik niet echt achterstond. De grotere rollen werden vaak toebedeeld aan dezelfden, namelijk de kinderen wiens ouders een belangrijke taak in de kerk hadden of kinderen die net nieuw in de kerk waren. Zo was mijn neef ieder jaar Pontius Pilatus. En dat kwam omdat mijn oom een belangrijke taak in de kerk had. Mijn neef gaf toe dat die rol hem begon te vervelen. Ik moet er wel bijzeggen dat zijn handen-was-scène on fleek was. Tijdens één van de repetities waste hij zijn handen zo enthousiast dat het water uit de kom spatte, en hij ook maar meteen zijn gezicht erbij waste. Alhoewel ik dit een mooie twist vond, was dat dus echt niet de bedoeling.

Over de repetities gesproken… Het was de bedoeling dat we zes weken voor de musical iedere zaterdag (ja, zaterdag!) oefenden. Je ouders moesten het cassettebandje met de liedjes kopen samen met het script om thuis te oefenen. Mijn moeder kocht het bandje en dat was alles. We luisterden dat bandje nooit. Met als gevolg dat wij standaard 1-0 achter liepen tijdens de eerste repetitie. De enige keer dat we wel het bandje luisterden was toen een man uit de kerk (met een niet al te geweldige zangstem) alle liedjes had ingezongen. Maar dat was meer om te lachen, dan dat wij daadwerkelijk mee zongen. Ik had een hekel aan repeteren, maar dat komt ook omdat ik een hekel aan herhaling heb. Ik playbackte ook altijd de liedjes mee. Één keer viel ik door de mand. De muziek werd uit het niets stop gezet. “Stacey, niet playbacken! Je hebt een microfoon voor je en uit jouw microfoon horen wij geen geluid”, werd er vanuit de geluidskamer geroepen. Ik denk dat dit voorval ook heeft mee gespeeld waarom ik nooit een hoofdrol kreeg. Mijn moeder heeft ook een keer gevraagd waarom ik nooit een leuke rol kreeg. “We kiezen alleen de besten”, werd haar gezegd. Ik was nogal beledigd. Want ik kan best leuk acteren en met mijn sopraan zangstem kan ik best leuke liedjes zingen. Moet ik dan wel de kans krijgen. Die ene keer dat ik solo moest zingen in de kerk, kreeg ik een één of ander alt-stem stuk, waar mijn stem totaal niet tot zijn recht kwam. Een paar jaar later heb ik tijdens de repetitie ingevallen voor een sopraan solo. Iedereen was zo onder de indruk dat ik een sopraan solo kreeg in het kerkkoor. Beetje jammer dat ze mijn zusje daarvoor uitnodigden (want we lijken ook zoveel op elkaar, not) met een alt stem, waardoor de hele solo werd vernaggeld en ik nooit meer werd gevraagd. Dus zover de waardering die ik kreeg voor mijn zang- en acteerkwaliteiten.

Tijdens de repetities voor mijn rol als bewaker van Pontius, kwamen ze er achter dat ik wel een heeeuuule lange scène moest staan in mijn harnas en met mijn speer. Ik kreeg tips hoe ik de belasting van mijn rug kon verlichten, schrap gewoon die rol. Omdat ik met het uur chagrijniger begon te kijken werd ik even apart geroepen. “Je weet dat God ook sterke soldaten nodig heeft… blablabla”, werd er gezegd om mij moed in te praten. Maar zelf had ik het idee dat God ook niet zo onder de indruk was van mijn rol en mij ook wel in een betere rol had willen zien. Hierover klagen was er trouwens niet bij. Er werd steeds benadrukt dat je rol een taak van God was. En een taak van God mag je niet weigeren. Daarnaast zou God je de hele tijd toetsen hoe je die taak volbracht. Iets wat ik niet geloofde, omdat ik geloof dat God het beste met je voor heeft. Een figurantenrol op de achtergrond was nou niet het beste wat ik kon krijgen in de musical. En daarom stond God ook niet achter mijn rol.

Toen het eindelijk Pasen was zat de kerk nokvol met mensen die nooit kwamen  geïnteresseerd waren in de Paasboodschap met bijbehorende musical. Achter de schermen klaagde mijn neef over zijn Romeinse gewaad. Hij droeg ook alleen een wit laken als jurk. Ik had tenminste nog een harnas en een speer. Na lang wachten mochten we op voor onze scène. Ik was zo moe dat ik alle tips omtrent mijn rol vergat. Een beetje wazig keek ik het publiek in. Ik liet mijn speer vallen. Op mijn hoofd. Geschrokken keek iedereen mij aan. Het licht ging uit. Ik werd afgevoerd. Achter de schermen kreeg ik water en hoefde ik niet meer het podium op. Ineens had Pilatus geen bewaker meer nodig. God greep in.

Rol uitleg

Jezus: Zoon van God en wordt gekruisigd in het Paasverhaal om de zonde van de wereld op zich te nemen. De rol van Jezus had vaak weinig tekst en moest het vooral hebben van zachtaardige blikken.

Discipelen: de 12 volgelingen van Jezus. Deze rollen hadden veel tekst en werden ook gespeeld door mannen die zich als een boyband voortbewogen op het podium.

Judas: de discipel die Jezus verraadde voor geld. Judas is gewoon een gehate rol. Daarom ook altijd gespeeld door iemand met een onguur uiterlijk. Niet dat Judas of de acteur daar wat aan kon doen, maar dat was stereotypering.

Barrabas: In tegenstelling tot de Joden geloofden de Romeinen wel in Jezus zijn onschuld. Daarom riepen ze aan het volk dat ze moesten kiezen: of Barrabas, een notoire moordenaar werd vrijgelaten, of Jezus, een onschuldige man. De Romeinen hoopten dat ze zouden kiezen voor Jezus. Maar de Joden kozen voor Barrabas. De notoire moordenaar werd dan gespeeld door degene die altijd de Zondagsschool lessen verziekte. Maar hee, hij had tenminste een rol.

Joodse schriftgeleerden/ Farizeeërs: religieuze mannen die van Jezus afwilden. Hadden nooit een grote rol. Ze gooiden alleen het geld naar Judas.

Pontius Pilatus/ Romeinse stadsbestuurders: De rol van P.P. was dus ieder jaar standaard voor mijn neef. P.P. wilde Jezus niet veroordelen en de hele situatie zat hem niet lekker. Daarom wast hij zijn handen in onschuld. Omdat geen enkele bestuurder een onschuldig man, omwille van het volk, wil veroordelen sturen ze Jezus steeds naar een andere bestuurder zodat die het mag oplossen. De andere stadsbestuurders werden dan gespeeld door de vrienden van mijn neef.

Maria Magdalena: de chick waarvan sommigen beweren dat zij een verhouding had met Jezus. Zij wast Jezus zijn voeten en droogt die met haar haren. Een scène die nooit in de musical voor kwam. M.M. werd altijd gespeeld door een knap meisje.

Maria de moeder van Jezus: een weduwe die haar zoon ziet lijden. Volgens mij is haar rol in dit verhaal in de Bijbel niet heel groot. Maar een moeder die toeziet hoe haar zoon wordt gemarteld en gekruisigd geeft het verhaal die extra emotie. Anyway, deze rol is vaak weggelegd door een oudere vrouw met een zeer goede zangstem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s